2011. március 10., csütörtök

Milyen a jó szappan?

Azt mondják, ami jó az életben, az vagy erkölcstelen, vagy hizlal, vagy egészségtelen. 
Amikor elmerülünk a habokban, vagy megmossuk arcunkat egy illatos szappannal, eszünkbe se jut végiggondolni, milyen káros anyagokat tartalmaz, vagy az alapanyaguk megszerzéséért mit fizetett a természet: a föld, az állatok, a növények. Nem vagyok álszent, hiszen még csak a húsevésről se szoktam le, de a szappankészítésben igyekszem minimálisra csökkenteni az általam okozott kárt. 
Szappanjaimat növényi alapanyagokból, olajokból készítem forrásvíz és házi kecske- vagy tehéntej felhasználásával, általunk termesztett vagy ellenőrzött növények hozzáadásával.
Az alap szappanomban legnagyobb mennyiségben olíva olaj, kókusz vaj és a csodálatosan ápoló és habzó ricinus olaj található, a színezék természetes anyagokból áll: agyagok, zöldség-, és fűszerporok, ételfestékek.
Állati zsiradékot és pálmavajat - külön feltüntetve - csak elvétve használok, csak akkor, ha az az adott szappanfajtában nélkülözhetetlen - bármennyire is jót tesz a szappan állagának.
Az olajpálma agresszív növény: az esőerdők kiirtásával telepítik, ami hozzájárul az üvegházhatású gázok kibocsátásához, és sok növény és állatfaj (orangután, tigris, elefánt) kipusztulásához vezet, és mintha ez nem lenne épp elég, a gyökere olyan anyagokat tartalmaz, ami kiöl minden más növényt és évtizedekig a talajban marad.

Milyen tehát a jó szappan? Ami jót tesz a bőrünknek, hangulatunknak, és ami nem árt másoknak sem.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése